Het werken met de self-scan desk is vrij eenvoudig en intuïtief. De wagen van de chauffeur wordt op de weegbrug geplaatst en de chauffeur gaat met zijn identificatieformulier naar de self-scan desk in het weeglokaal. Daar staat een terminal die in 12 talen beschikbaar is. De taal kan men op het eerste scherm kiezen via de specifieke vlag van een taal. In 5 korte stappen is men gewogen.

Stap 1: Kies voor een IN weging - tik op het IN symbool op het scherm van de terminal.

Stap 2: Scan de QR-code die op het identificatieformulier staat.

Stap 3: Voer de nummerplaat in. AANDACHT geen streepjes of spaties gebruiken, alle cijfers en letters na elkaar !!!! vb 1-ABC-123 invoeren als 1ABC123. Let op de nummerplaat MOET vooraf bij IVBO gekend zijn. Voor registratie zie menu '"Nummerplaat registratie"

Druk op ENTER. 

Stap 4: Men heeft nu de mogelijkheid om de eigen identificatieformuliernummers of extra documentnummers in te voeren. Ook een tekstveld voor opmerkingen kan ingevuld worden. De invoer van de nummers of de opmerkingen zijn NIET verplicht. Indien ze ingevuld worden komen ze ook op de weegbon te staan.

Druk op ENTER.

Stap 5: Nu kan men alle gegevens eens controleren en ziet men het gewicht van de aangeboden wagen. Controleer die en bij een stabiel gewicht kan die bevestigd worden.

Druk op ENTER.

Stap 6: De slagboom gaat open en de chauffeur kan naar de vloer om te lossen. AANDACHT Walking-floor's en trailers dienen zich te houden aan de beperking maximaal 1 per keer op het zelfde moment lossen. (zie verder)

Stap 7: Ga het afval lossen.

Zie beknopte visuele instructie hieronder.